De zomer is gestart en de vakantie staat voor de deur...of we deze zomer nu wel of niet fysiek op pad mogen, wist u dat elk land in Europa zijn eigen smakelijke specialiteiten heeft, en dat deze producten bescherming genieten met een speciaal “merken certificaat”?

Namelijk een beschermde oorsprongsbenaming (BOB)¹ of een beschermde geografische aanduiding (BGA)². Dit beschermt de producten tegen misbruik en namaak én verhoogt zo de waarde van het product. In onderstaande Europese kaart hebben we een aantal lekkernijen vermeld, variërend van mousserende wijzen tot kazen en honing welke zeker de moeite waard zijn om te proeven en waarvan u nu weet dat zij een speciale bescherming genieten!

Naast onze eigen Goudse Kaas mag de feestelijke Champagne uit de Franse hier niet ontbreken.
Als het aan de Russische President Vladimir Poetin ligt dan liggen er straks nog wel flessen Champagne in de Russische schappen, maar komen deze juist NIET uit Frankrijk. Hij tekende namelijk heel recent een wet die bepaalt dat alleen champagne (sjampanskoje: hele betaalbare zoete bubbeltjeswijn) uit Rusland nog champagne mag heten. Alle mousserende wijnen uit het buitenland mogen daar vanaf nu enkel ‘mousserende wijn’ op het etiket hebben staan. De Franse producent Moët Hennessy vreest voor zijn verkoop in Rusland en past de etiketten aan. Andere producenten van Champagne zijn minder bereid naar de pijpen van Poetin te dansen.

U zult begrijpen dat dit tot veel vragen leidt, en dat deze gebeurtenis zeker nog een vervolg krijgt. De bescherming van merken en beschermde geografische aanduidingen zijn internationaal geregeld en vastgelegd in verdragen als TRIPPS en het WTO. Wat ons betreft dus zeker reden tot een succesvolle claim voor de Champagne producenten.
Wij houden u op de hoogte!

Voor dit moment, proost op een fijne zomer!
Mark Your Brand by AOMB

Bent u benieuwd naar de andere beschermde voedingsmiddelen? Dan kunt u deze link raadplegen.

(1) De Europese Commissie geeft de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) aan producten waarvan productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied. Dit moet volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Het gaat hier bijvoorbeeld om kazen die men maakt in een bepaald gebied of die men maakt met melk van een lokaal dierenras uit het geografische gebied.*

(2) De Europese Commissie geeft de Geografische Aanduiding (BGA) aan producten die men produceert, verwerkt of bereidt in een bepaald geografisch gebied. Er moet een verband bestaan tussen de eigenheid of de bekendheid van het product en de geografische oorsprong. In sommige landen is dat bijvoorbeeld het geval voor hammen en worsten die een bepaalde bekendheid hebben. Deze bereidt men ook volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografisch gebied.*

*Bron: RVO